Komentarz ECR Polska do stanowiska PKN EPAL (aktualizacja)

W związku z wypowiedzeniem przez Polski Komitet Narodowy EPAL umowy wymienialności europalet EPAL na UIC/EUR, przedstawiamy komentarz ECR Polska do zaistniałej sytuacji:

Inicjatywę EPAL należy odczytywać jako próbę formalnego usankcjonowania stanów faktycznych oraz walkę o utrzymanie jakości i używalności standardu palety „białej”, tj. funkcjonującej w poolu otwartym (w standardowej, wysokiej jakości, bezpiecznej, prostej w ocenie i obsłudze). Nieustająco zachęcamy UIC pod podjęcia faktycznych działań zmierzających w tym samym kierunku – tj. do podnoszenia standardów kontroli jakości produkowanych palet EUR oraz do aktywnego zwalczania nielegalnego procederu podrabiania palet. O wszelkich sukcesach w tym obszarze będziemy Państwa informować, gdy tylko otrzymamy takie informacje.

Oficjalny komunikat PKN EPAL: PKN EPAL_Informacja prasowa 27-02-2017

Odpowiedzi na najczęściej zadawane pytania dot. wymiany zamawiania nowych palet: PKN EPAL_FAQ (plik dodany 7.03.2017, oryginalnie zamieszczony na stronie PKN EPAL w dniu 4.03.2017).

Jednocześnie, jako ECR Polska, przypominamy i wyjaśniamy:

1. „Wypowiedzenie wymienialności” dotyczy wypowiedzenia międzynarodowej umowy pomiędzy EPAL a UIC (można to porównać to wzajemnego zaprzestania honorowania swoich gwarancji).
  2. To, na jakich paletach wymieniamy nasze towary jest kwestią umowną (pomiędzy partnerami handlowymi); nie reguluje tego żadna ustawa, ani żaden podmiot trzeci.
  3. Szczególnie w warunkach masowej dystrybucji, typowej dla rynku FMCG czy DIY, należy pamiętać o uwarunkowaniach wpływających na bezpieczeństwo – jak chociażby składowanie na regałach i wskazana w związku z tym faktyczna zgodność palet ze zdefiniowaną normą.
  4. Wypowiedzenie wymienialności dotyczy nie tylko Polski, ale wszystkich krajów, gdzie używane, produkowane i naprawiane są palety EPAL; nie jest to wyłączna decyzja Polskiego Komitetu Narodowego EPAL.
  5. Zgodnie z zaleceniem EPAL, palety EPAL oraz palety EUR/UIC wyprodukowane do końca lutego 2017 pozostaną w pełni wymienialne do końca 2021 roku, oczywiście pod warunkiem zachowania pełnej zgodności z kartą UIC 435-2 lub 435-6 (a więc kryteriów oryginalności i stanu technicznego).
  Powiązane wpisy
  • No related posts found.

You must be logged in to post a comment.